Open dakconstructie

De open constructie is het rieten dak zoals het al eeuwen gemaakt wordt. Het riet wordt op rietlatten gebonden. Vanwege deze techniek van het binden moet er een spouw (ruimte) bestaan tussen het riet en de onderconstructie. Het "open" karakter van het rietendak is ook van de binnenkant waar te nemen. de gordingen, rietlatten, de sprei- en rietlaag zijn duidelijk te zien.

Relatief brandgevaarlijk
Omdat de traditionele open constructie relatief brandgevaarlijk is, minder comfort (tocht) en stof met zich mee brengt, gaat de voorkeur van rietdekkers en opdrachtgevers in toenemende mate uit naar het aanbrengen van een gesloten constructie (schroefdak).

Isolatie: bij nieuwbouw
Het rietpakket werkt bij een open dakconstructie in niet als isolerend pakket. Om aan de bepaling van de RC-waarde *) uit het Bouwbesluit te kunnen voldoen moet bij nieuwbouw een dergelijke constructie altijd onder het rietpakket een isolatielaag bezitten. (art.71). In de praktijk wordt het rieten dak boven een isolatiepaneel aangebracht.

Isolatie: bij vervanging
Dit geldt niet bij vervanging van een bestaand rieten dak, want dan is men niet gebonden aan de eis uit het Bouwbesluit. *)

Hogere isolatiewaarde
Indien een hogere isolatiewaarde verlangd wordt kan het traditionele dak voorzien worden van aanvullende isolatie in de vorm van een onderliggend sandwich-paneel met verhoogde tengel. Ook kan naderhand van binnenuit worden geïsoleerd. In dat geval moet er altijd een tochtdichte dampremmende laag aan de binnenzijde worden aangebracht, omdat anders het risico ontstaat voor inwendige condensatie en daardoor het vergaan van het rietpakket.

*) Hoge Rc-waarde is goede isolatie
Het dak als geheel heeft een warmteweerstand, de isolatiewaarde van de constructie, afgekort Rc. Rc wordt bepaald door de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal (Rd), gecombineerd met de isolatiewaarden van de overige materialen in een constructie. Als de Rc-waarde 4 is of hoger, dan is de isolatie zeer goed. Het wettelijk minimum sinds 2012 (volgens het Bouwbesluit) is een Rc van 1,3 (voorheen 2,5).