RIETEN DAK CONSTRUCTIE OP MAAt

De gesloten constructie: schroefdak

Bij de gesloten constructie, ofwel het schroefdak, wordt het riet op een dichte ondergrond geschroefd. Al voor het aanbrengen van de rietlaag is de kap al “dicht”. Van de binnenzijde is goed te zien dat de kap “betimmerd” is.

Relatief brandgevaarlijk
Een schroefdak kent een harde scheiding tussen binnen en buiten, wat als voordeel heeft dat in geval van brand het vuur minder snel om zich heen slaat omdat het geen zuurstof kan aanzuigen. Het vuur smeult hierdoor meer dan dat het brandt. Hierdoor wordt het schroefdak een relatief brandveilig dak en kent dus ook lagere tarieven voor de opstal verzekering.

isoleren dak, rieten kap, isolatie rieten dak, dakisolatie, rietdekker, rietdekken
timmerwerk, schroefdak, rieten dak, gesloten kap, rietdekkersbedrijf

Isolatie

De ruimte (de spouw) tussen riet en onderconstructie ontbreekt. Het gehele rietpakket helpt
mee met het vormen van een isolerend pakket. De woning is tochtdicht

Bouwbesluit

Een dak met een gesloten constructie heeft een Rc waarde *) van ongeveer 4,2 en voldoet daarmee nog niet aan de norm (Rc=6,3) van het Bouwbesluit. Nieuwe daken worden daarom vrijwel altijd op geschikt isolatiepaneel aangebracht. Wordt een hogere isolatiewaarde verlangd kan het plaatmateriaal vervangen worden bij nieuwbouw door een sandwich schroefpaneel of bij een bestaande woning het dak vernieuwen door het aanbrengen van een aluminium isolatiefolie. Deze folie komt in aanmerking voor subsidie, hiermee komt het totaal op een RC van 6,66.
Voor nieuwe panden is, i.v.m. de energie-prestatie-norm (EPN), altijd een isolatiepaneel noodzakelijk

*) Hoge Rc-waarde is goede isolatie
Het dak als geheel heeft een warmteweerstand, de isolatiewaarde van de constructie, afgekort Rc. Rc wordt bepaald door de isolatiewaarde van het isolatiemateriaal (Rd), gecombineerd met de isolatiewaarden van de overige materialen in een constructie. 

Woningeigenaren die hun woning met rieten dak aanvullend isoleren met een isolatiemateriaal met een Rd van 3,5 of hoger komen in aanmerking voor subsidie mits zij naast de dakisolatie nog 1 andere energiebesparende maatregel toepassen die voldoet aan de voorwaarden van ISDE.
Meer informatie op de website van RVO →

Maak een afspraak met ons!

Wenst u meer informatie over een gesloten dakconstructie of uitgebreider advies.

Bel 06-43 02 90 97 of stuur een e-mail naar info@riet-rietdekker.nl

Rietdekkersbedrijf Roy Hamer maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze Privacy Statement.